Hadis No : 2376
Ravi:
Tanım: Nesai’nin bu hususta Eşlem kabilesine mensup ashabtan bir kimseden kaydettiği beyan şöyledir: “Onlar Resulullah (sav) ile birlikte akşamı kılarlar, sonra da Medine’nin (Mescid’e) en uzak yerinde olan ailelerine dönüp ok atışı yaparlar ve de oklarının düştüğü yerleri görürlerdi.”
Kaynak: Nesai, Mevakit 13, (1, 259)
Hadis No : 2377
Ravi: Mersed İbnu Abdillah el-Müzeni
Tanım: Ebu Eyyüb, gazi (mücahid) olarak yanımıza geldi. Bu sırada Ukbe İbnu Amir de Mısırda vali idi. Ukbe, akşam namazını tehir etti. Ebu Eyyüb ona yönelerek: “Ey Ukbe!” dedi. “Bu kıldırdığın namaz ne namazıdır?” Ukbe, hatasını anlayarak: “Meşguliyetimiz vardı” diye özür beyan etti. Ebu Eyyüb: “Sen Resulullah (sav)’ın şu sözünü işitmedin mi? Buyurmuştu ki: “Ümmetim, akşam namazını, yıldızlar cıvıldayana kadar geciktirmedikçe hayır üzere -veya fıtrat üzere demişti- olmaktan geri kalmaz.”
Kaynak:
Hadis No : 2378
Ravi: Ali
Tanım: Resulullah (sav) bana şu tembihte bulundu: “Ey Ali, üç şey vardır, sakın onları geciktirme: Vakti girince namaz, (hemen kıl!), hazır olunca cenaze, (hemen defnet!), kendisine denk birini bulduğun bekar kadın, (hemen evlendir.”
Kaynak: Tirmizi, Salat, 127 (171)
Hadis No : 2379
Ravi: Ebu Hüreyre
Tanım: Resulullah (sav) buyurdular ki: “Kim sabah namazından bir rek’ati güneş doğmazdan önce kılabilirse, sabah namazına yetişmiş demektir. Kim ikindi namazından bir rek’ati güneş batmadan önce kılabilirse ikindi namazına yetişmiş demektir.”
Kaynak: Müslim, Mesacid 163, (608); Muvatta, Vukut 5, (1, 6); Tirmizi, Salat 137, (186); Ebu Davud, Salat 5,
Hadis No : 2380
Ravi: Ebu Hüreyre
Tanım: Sizden kim, ikindi namazının bir secdesini güneş batmazdan önce kılabilirse, namazını tamamlasın, sabah namazının da bir secdesini güneş doğmazdan önce kılabilen, namazını tamamlasın. (Ancak Nesai (bir rivayetinde de) şöyle der: “..ilk rek’atinde kılarsa…”)
Kaynak: Buhari, Mevakit 28, 17; Nesai, Mevakit 11, (1, 257, 258), 28, (1, 273)
Hadis No : 2381
Ravi: Ebu Hüreyre
Tanım: Resulullah (sav) buyurdular ki: “Hararet şiddetlenince namazı (vakit) biraz serinleyince kılın. Çünkü, şiddetli hararet cehennemden bir kabarmadır.”
Kaynak: Buhari, Mevakit 9, Bed’ü’l-Halk 10; Müslim, Mesacid 180, (616); Muvatta, Vukut 28, (1, 16); Ebu Davu
Hadis No : 2382
Ravi:
Tanım: İmam Malik’in bir rivayetinde (Resulullah’ın şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir): “Cehennem, Rabbine (ey Rabbim! bir kısmım, diğer bir kısmımı yiyor diye) şikayet etti. Bunun üzerine Rab Teala ona yılda iki kere teneffüs etmesine izin verdi: Kışta bir nefes, yazda bir nefes. (İşte, hararetten en şiddetli hissedilen ve soğuktan en şiddetli hissedilen şey bu soluklardır).”
Kaynak: Buhari, Mevakit 8; Muvatta, Vukut 27, (1, 15)
Hadis No : 2383
Ravi: Ebu Zerr
Tanım: Biz bir sefer sırasında Resulullah (sav) ile beraberdik. Müezzinimiz öğle namazı için ezan okumak istedi. Resulullah (sav) ona: “Serinlemeyi bekle!” dedi. Bir müddet geçince müezzin ezan okumak istemişti, yine ikinci ve hatta üçüncü defa: “Serinlemeyi bekle!” dedi. (Bekledik), hatta tümseklerin (doğu cihetindeki) gölgelerini gördük. O zaman aleyhissalatu vesselam: “Şiddetli hararet cehennemin bir kabarmasıdır. Öyleyse, hararet şiddetlenince öğle namazını (vakit) serinleyince kılın” dedi.
Kaynak: Buhari, Mevakit 9,10, Ezan 18, Bed’ü’l-Halk 10; Müslim, Mesacid 184, (616); Ebu Davud, Salat 4, (401
Hadis No : 2384
Ravi: Kasım İbnu Muhammed
Tanım: Ben, Ashab’ı öğle namazını aşiyy’de kılar gördüm.
Kaynak: Muvatta, Vukut 13, (1, 9)
Hadis No : 2385
Ravi: Enes İbnu Malik
Tanım: Resulullah (sav) hava sıcaksa öğleyi serinleyince kılıyordu, hava serinse ta’cil (edip ilk vaktinde) kılıyordu.
Kaynak: Nesai, Mevakit 4, (1, 248)
Hadis No : 2386
Ravi: Ali İbnu Seyhan
Tanım: Resulullah (sav)’ın yanına geldik, ikindi namazını, güneş gökte beyaz ve (sarılıktan arı ve) parlak olduğu müddetçe tehir ediyordu.
Kaynak: Ebu Davud, Salat 5, (408)
Hadis No : 2387
Ravi: Enes
Tanım: Resulullah (sav) buyurdular ki: “Akşam yemeği hazırlanmış ise, yemeğe namazdan önce başlayın. Yemeğinizi aceleye de getirmeyin.”
Kaynak: Buhari, Et’ime 58, Ezan 42; Müslim, Mesacid 64, (557); Tirmizi, Salat 262, (353); Nesai, İmamet 67,
Hadis No : 2388
Ravi: Aişe
Tanım: Resulullah (sav) şöyle buyurdular: “Namaz başlar ve akşam yemeği de hazır olursa akşam yemeğiyle başlayın.”
Kaynak: Buhari, Et’ime 58, Ezan 42; Müslim, Mesacid 66, (558)
Hadis No : 2389
Ravi: İbnu Ömer
Tanım: Resulullah (sav) buyurdular ki: “Birinizin akşam yemeği konur, (bu sırada) namaz da başlarsa, siz akşam yemeği ile başlayın. Ondan boşalıncaya kadar acele de etmeyin.” İbnu Ömer (ra) için yemek konunca namazın başladığı olurdu. O, yemekten boşalmadıkça namaza gelmezdi. Ancak o, imamın kıraatini dinlerdi.
Kaynak: