İslam dini, aile ve toplum içinde kadına iyi yer veriyor. İnsanlık yönünden erkek ile kadın arasında fark gözetmiyor, erkeğe verdiği önemi kadına da veriyor. Bu hususta Kur’an-ı kerim şöyle buyuruyor: “Ey insanlar sizleri bir tek nefisten yaratan Rabbinizden sakınınız” (Nisa).
Diğer bir ayette de şöyle buyuruyor: “Şüphesiz ben içinizden gerek erkek, gerek kadın, bir hayır işledığını boşa çıkarmam hep birbirinizdensiniz” (Al-İ İmran).
Peygamber (as) de şöyle buyuruyor: Kadınlar erkeklerin denkleridir.
Kız çocuğuna eş ve analık özellikleri açısından büyük bir değer verip ikramda bulunuyor. . Peygamber (sav) kız çocuğu olarak kadının gördüğü ikramla ilgili şöyle buyuruyor: “Herhangi bir kimsenin bir kız çocuğu olsa, o da onu güzelce öğretip eğitse kendisi için cehenneme karşı siper olacaktır” (Ebu Davud, Tirmizi).
Cenab-ı Allah, eş olarak kadına yapılan ikramlarla ilgili şöyle buyuruyor: Yine onun ayetlerindendir ki sizin için kendileriyle huzur bulasınız diye cinsinizden eşler yaratmıştır (Rum).
Peygamber (as) de şöyle buyuruyor: “Dünyada faydalanılan şeylerin en iyisi, saliha bir eştir. Kendisine baktığında seni sevindirir, gıyabında da mal ve namusunu korur” (Müslim, Buhari).
Cenab-ı Allah, ana olarak kadına yapılan ikramla ilgili olarak şöyle buyuruyor: “Biz insana ana ve babasına iyilik etmesini tavsiye ettik; anası onu zahmetle taşıdı ve zahmetle doğurdu” (Ahkaf).
Bununla ilgili olarak Hadiste de şu varid olmuştur:
Bir gün birisi peygamber (sav)’e gelip dedi ki:
Herkesten ziyade kim benim sohbetimi hak eder.
Peygamber (as):
Anan.
Sonra kim?
Anan.
Sonra kim?
Anan.
Sonra kim?
Baban, dedi.
Görüldüğü gibi Peygamber, babayı bir defa söylerken anayı üç defa söz konusu ediyor.