Hadis No : 2550
Ravi: Büreyde
Tanım: Resulullah (sav) yatsı namazında Veşşemsi ve duhaha ve benzeri süreleri okurdu.
Kaynak: Tirmizi, Salat 231, (309); Nesai, İftitah 71, (2, 173)
Hadis No : 2551
Ravi: el-Bera
Tanım: Resulullah (sav) bir yolculuk sırasında yatsıyı kılmıştı. İki rek’atin birinde Vettini ve’z-Zeytuni’yi okudu. (Sahiheyn’de şu ziyade yer alır: “Sesçe ve kıraatçe O’ndan daha güzel kimseye rastlamadım.”)
Kaynak: Buhari, Ezan 100, 102, Tefsir, Vettin 1, Tevhid 52; Müslim, Salat 175, (464); Muvatta, Salat 27, (1,
Hadis No : 2552
Ravi: Nafi’
Tanım: İbnu Ömer (ra) tek başına namaz kılınca dört rek’atin her birinde Fatiha’yı ve Kur’an’dan bir sureyi okurdu. Bazan da farz namazın bir rek’atinde iki ve üç sure birden okurdu. Akşam namazının iki rek’atinde aynı şekilde Fatiha ve birer sure okurdu.
Kaynak: Muvatta, Salat 26, (1, 79)
Hadis No : 2553
Ravi: Amr İbnu Şu’ayb an Ebihi an Ceddihi
Tanım: Mufassal surelerden -uzunu olsun, kısası olsun- hiçbiri yoktur ki, ben onu Resulullah’ın namaz kıldırırken okuduğunu işitmemiş olayım.
Kaynak: Ebu Davud, Salat 133, (814)
Hadis No : 2554
Ravi: Aişe
Tanım: Resulullah (sav) askeri bir birliğin başına bir adamı komutan yapmıştı. Bu zat arkadaşlarına namaz kıldırırken, her seferinde kıraatini kulhüvallahu ahad ile tamamlıyordu. Döndükleri zaman durumu Hz. Peygamber’e söylediler. Aleyhissalatu vesselam: “Sorun ona niçin öyle yapıyormuş?” buyurdu. Dediği gibi kendisine sorulmuştu. “Çünkü O, Rahman sıfatıdır, ben onu okumayı seviyorum!” diye cevap verdi. Bunun üzerine Aleyhissalatu vesselam: “Ona bildirin, Allah onu seviyor!” müjdesini verdi.
Kaynak: Buhari, Ezan 106, Tevhid 1; Müslim, Salat 263, (813); Nesai, İftitah, 69, (2, 171)
Hadis No : 2555
Ravi: Şakik İbnu Seleme
Tanım: Bir adam İbnu Mes’ud’a gelerek: “Ben bir rek’atte mufassal sürelerin tamamını okudum” dedi. İbnu Mes’ud (ra) da: “Şiir mırıldar gibi mırıldar, meyve döküştürür gibi döküştürür müsün? Olmaz öyle şey! Resulullah (sav) tek rek’atte birbirine denk iki sure okurdu. Bir rek’atte, İkterebet ve el-Hakka surelerini, bir rek’atte Vettür ve Vezzariyat surelerini, bir rek’atte Ve iza vaka’at ve Nun surelerini, bir rek’atta Seele sailun ve ven-Nazi’at surelerini; bir rek’atte Veylun li’l-Mutaffifin ve Abese surelerini, bir rek’atte el-Müddessir ve, el-Müzzemmil surelerini, bir rek’atte Hel Eta ve La Uksimu biyevmi’l-Kıyame surelerini, bir rek’atte Amme yetesaelun ve Ve’l-Mürselat surelerini, bir rek’atte de ed-Duhan ve İza’ş-Şemsü Küvvirat surelerini okurdu.” (Bu rivayet, metin olarak Ebu Davud’un rivayetidir. Ebu Davud: “Bu İbnu Mes’ud’un telifidir” demiştir. Bunu Alkame ve Esved’den kaydeder. Diğerleri, süreleri zikretmezler.)
Kaynak: Buhari, Ezan 106, Fedailu’l-Kur’an 6, 28; Müslim, Müsafirin 275, (822); Ebu Davud, Salat 326, (1396)
Hadis No : 2556
Ravi: Ebu Zerr
Tanım: Resulullah (sav) gece namazına kalktı ve sabah vakti girinceye kadar namaza devam etti. Namazda tek ayet okudu. O da şu (mealdeki) ayettir: “Onlara azab edersen, doğrusu onlar senin kullarındır. Onları bağışlarsan, güçlü olan, hakim olan şüphesiz ancak sensin” (Maide 118).
Kaynak: Nesai, İftitah 79, (2, 177)
Hadis No : 2557
Ravi: Ebu Seleme
Tanım: Hz. Ömer (ra), halka akşam namazı kıldırmıştı. Namazda kıraatte bulunmadı. Namazdan çıkınca kendisine: “Kur’an okumadın!” dendi. “Rükü ve secdeler nasıl oldu?” diye sordu. “İyi oldu!” dediler. “Öyleyse, tamamdır!” dedi. [Rezin tahric etmiştir. Bu hadise Beyhaki Sünen’inde yer vermiştir (2, 381)]
Kaynak: Rezin