Hadis No : 2291
Ravi: Übey İbnu Ka’b
Tanım: Resulullah (sav) buyurdular ki: “Şiirde hikmet vardır”
Kaynak: Buhari, Edeb 90; Ebu Davud, Edeb 95, (5010); Tirmizi, Edeb 69, (2847); İbnu Mace, Edeb 41, (3755)
Hadis No : 2292
Ravi: İbnu Abbas
Tanım: Resulullah (sav)’a, bir bedevi geldi. (Dikkat çekici bir üslubla) konuşmaya başladı. Efendimiz (sav): “Şurası muhakkak ki beyanda sihir vardır, şurası da muhakkak ki şiirde de hikmetler vardır.” buyurdu.
Kaynak: Ebu Davud, Edeb 95, (5011); Tirmizi, Edeb, 63, (2848)
Hadis No : 2293
Ravi: Ebu Hüreyre
Tanım: Resulullah (sav) buyurdular ki: “Sizden birinin içine onu bozacak irin dolması, şiir dolmasından hayırlıdır.” (el-Hudri’den Müslim’in kaydettiği bir diğer rivayette şöyle denmiştir; “Resulullah (sav) yürümekte iken karşısına şiir irşad eden bir şair çıktı. Efendimiz: “Şeytanı tutun” veya “Şeytanı yakalayın” diye emretti.)
Kaynak: Buhari, Edeb, 92; Müslim, Şiir 7, (2257); Ebu Davud, Edeb 95, (5009); Tirmizi, Edeb 71, (2855)
Hadis No : 2294
Ravi: Aişe
Tanım: Resulullah (sav) şair Hassan İbnu Sabit (ra) için mescide hususi bir minber koymuştu. Hassan, orada kurulup mufahara yapar veya Resulullah (sav)’ın hasımlarına karşı müdafaa ederdi. Aleyhissalatu vesselam: “Allah (cc) Hassan’ı Resulullah’ı müdafaa ettiği veya onun adına mufahara yaptığı müddetçe Rühu’l-Kudüs takviye etmektedir” derdi.
Kaynak: Buhari, Edeb 91; Ebu Davud, Edeb 95, (5015); Tirmizi, Edeb 70, (2849)
Hadis No : 2295
Ravi: Amr İbnu’ş-Şerrid
Tanım: Amr İbnu’ş-Şerrid, babasından [Şerrid’den naklen (ra)] anlatıyor: “Bir gün ben Resulullah’ın bineğinin arkasına binmiştim. Bir ara bana: “Hafızanda Ümeyye İbnu Ebi’s’Sait’in şiirinden birşeyler var mı?” diye sordu. Ben: “Evet!” deyince: “Söyle!” dedi. Ben kendisine bir beyt okudum. O yine: “Devam et!” dedi. Ben bir beyt daha okudum. O yine, “Söyle!” emretti. Böylece kendisine yüz beyit okudum.”
Kaynak: Müslim, Şiir 1, (2266)
Hadis No : 2296
Ravi: Cabir İbnu Semure
Tanım: Ben, Resulullah (sav)’la yüz defadan fazla birlikte oturdum. Ashabı ona şiirler okuyor, cahiliye devriyle ilgili hadiseleri zikrediyorlardı. Resulullah (sav) da sakitane onları dinlerdi. Bazan (anlatılanlara) onlarla birlikte tebessüm buyurduğu olurdu.”
Kaynak: Tirmizi, Edeb 70, (2854)
Hadis No : 2297
Ravi: Enes
Tanım: Resulullah (sav) Umretu’l-kaza sırasında Mekke’ye girdiği zaman şairi Abdullah İbnu Ravaha, önünde yürüyor ve şu şiiri okuyordu: “Ey kafir çocukları (Resulullah’a) yol açın! Bugün ona gelen vahiy adına, size, öyle bir vururuz ki, tepenizi yerinden uçurur, ve dostu dostuna unutturur.” Bunu gören Hz. Ömer: “Ey İbnu Ravaha! Sen Resulullah (sav)’ın önünde ve Allah’ın Harem bölgesinde şiir mi okuyorsun?” dedi. Ancak Resulullah: “Ey Ömer bırak onu. Onun şiirleri, Mekkeli kafirlere okdan daha çabuk tesir eder!” diyerek müdahale etti.”
Kaynak:
Hadis No : 2298
Ravi: Enes
Tanım: Resulullah (sav)’ın (kafilenin yürüyüş temposunu ezgileriyle) canlı tutan bir kölesi vardı, adı Enceşe idi. Bu zat güzel sesli birisiydi. Resulullah (sav) ona: “Ey Enceşe ağır ol! Şişeleri kırma -veya şişeleri sevkederken ağır ol- dedi. Şişe ile zayıf kadınları kastediyordu.”
Kaynak: Buhari, Edeb 90, 96, 111, 116; Müslim, Fezail 70, (2323)