Hadis No : 0789
Ravi: İbnu Mes’ud
Tanım: Necm suresinde geçen, “İki yay kadar, yahud daha yakın oldu”; keza, “Onun gördüğünü kalb yalan çıkarmadı”, keza, “Andolsun ki, O, Rabbinin en büyük ayetlerinden bir kısmını görmüştür” (Necm, 9, 11, 18) ayetlerinde Hz. Peygamber (sav)’in Cibril (a.s.)’i altı yüz kanadıyla gördüğüne işaret bulunduğunu söylemiştir.
Kaynak: Buhari, Tefsir, Necm 1, Bed’ü’l-Halk 6; Müslim, İman 280-282 (174); Tirmizi, Tefsir, Necm (3279)
Hadis No : 0790
Ravi:
Tanım: Müslim merhum bir rivayetinde: “Resulullah (sav), Cebrail’i asli suretinde gördü” demiştir.
Kaynak:
Hadis No : 0791
Ravi: İbnu Abbas
Tanım: İbnu Abbas: “Muhammed Rabbini gördü” der. İkrime (kendisine): “Allah, Kur’an-ı Kerim’de (mealen): “Gözler onu idrak edemez” (En’am, 103) demiyor mu?” diye sorunca: “Amma da yaptın, bu görme işi, Cenab-ı Hakk kendi nuru ile tecelli ettiği zaman bunu göremez demektir. Resulullah (sav) ise Rabbini iki sefer görmüştür” açıklamasını yapar.
Kaynak: Müslim, İman 284, (176); Tirmizi, Tefsir, Necm (3275, 3276, 3277)
Hadis No : 0792
Ravi: Şa’bi
Tanım: İbnu Abbas (ra), Arafat’ta Ka’b’la karşılaştı. Ka’b’a birşeyle sordu. Bunun üzerine Ka’b öyle bir tekbir getirdi ki, dağlarda yankılar yaptı, İbnu Abbas (ra) dedi ki; “Biz Beni Haşim’deniz!” Ka’b da: “Allah rü’yeti ile kelamını Muhammed ile Musa (a.s.) arasında taksim etti. Musa’ya Allah iki kere konuştu. Muhammed (sav) de Mirac’da Allah’ı iki kere gördü.” Mesruk der ki: “Hz. Aişe (ra)’nin yanına girdim ve “Muhammed Rabbini gördü mü?” diye sordum. Bana: “Öyle bir şey söyledin ki, (korkudan) tüylerim kabardı (diken diken oldu)” dedi. “Ağır olun, (hemen reddetmeyin) deyip şu mealdeki ayeti okudum: “Andolsun ki O, Rabbinin en büyük ayetlerinden bir kısmını görmüştür” (Necm, 18). Buna şu cevabı verdi: “Bu ayet seni nereye götürmüş? (Ayeti anlamakta hata etmişsin, Ayette Resulullah (sav)’ın gördüğü belirtilen şey) Cibril (a.s.)’dir. Sana kim: “Muhammed Rabbini görmüştür” derse veya “Emredildiği tebligattan bir şey gizlemiştir” derse veya “Allah’ın gayb ilan ettiği şu beş şeyi bildiğini söylerse: “Kıyametin ilmi şüphesiz ki Allah’ın nezdindedir. Yağmuru O indirir. Rahimlerde olanı O bilir. Hiçbir kimse yarın ne kazanacağını bilmez. Hiçbir kimse hangi yerde öleceğini bilmez…” (Lokman, 34) bil ki en büyük iftira ve yalanda bulunmuştur. Resulullah (sav)’ın, ayette bahsedilen rü’yeti Cebrail’le ilgilidir. Efendimiz’in gördüğü şey, Cebrail’dir. Resulullah (sav) Cebrail (a.s.)’i altı yüz kanadıyla fıtri suretinde ancak iki defa görmüştür: Bir defasında Sidretü’l-Münteha’da, bir defasında da (Mekke’nin aşağısında) Ciyad denilen yerde, ufku (her cihetiyle semayı) kaplamış vaziyette.”
Kaynak: Tirmizi, Tefsir, Necm (3274); Buhari, Tefsir, Maide 7, Bed’ül-Halk 6, Tevhid 4; Müslim, İman 287, (1
Hadis No : 0793
Ravi: İbnu Abbas
Tanım: Allah’ı bırakıp taptığınız Lat’ın, Uzza’nın ve (bunların) üçüncüsü olan diğer Menat’ın (herhangi bir şey hakkında zerrece kudretleri var mı? Bize haber verin) (Necm, 19-20) mealindeki ayet hakkında şu açıklamayı yaptı: “Lat (Kabe’yi ziyarete gelen) hacılara (yağ ile) sevik (denen yiyeceği) karıp hazırlayan bir adamdı.”
Kaynak: Buhari, Tefsir, Necm 2
Hadis No : 0794
Ravi: İbnu Abbas
Tanım: Ebu Hüreyre (ra)’nin şu rivayete temas ettiği şeyden Lemem’e daha ziyade benziyenini görmedim: “Resulullah (sav) buyurdu ki: “Allah ademoğluna zinadan nasibini yazmıştır. Bu mutlaka ona ulaşacaktır: “Gözlerin zinası nazardır, dilin zinası konuşmaktır. Nefis de temenni eder ve iştah duyar, Ferc de bunu tasdik veya tekzib eder.”
Kaynak: Buhari, İsti’zan 12, Kader 9; Müslim, Kader 20, (2657); Ebu Davud, Nikah 44, (2152)
Hadis No : 0795
Ravi: İbnu Abbas
Tanım: (O güzel hareket edenler), lemem hariç olmak üzere günahın büyüklerinden ve fuhuşlardan kaçınanlardır (Necm, 32) mealindeki aynı ayet hakkında Resulullah (sav)’ın şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: “Ey Rabbim, sen affedicisin, hepsini affet, küçük günah işlemeyen kulun yoktur.”
Kaynak: Tirmizi, Tefsir, Necm, (3280)